A gerincsérvről

Napjainkban a gerincpanaszok egyre nagyobb százalékát a gerincsérv okozta fájdalom teszi ki. A gerincsérv nem más, mint a csigolyák közti porckorongok kitüremkedése.
A csigolyák közti porckorong két részből áll. A külső rész erős, elasztikus rostokból felépülő korong, mely a forgásból és a mozgásból adódó terhelések eloszlatásában játszik fontos szerepet. A korong belsejében egy mag található, mely a nyomás kiegyenlítését végzi. A gerinc mozgásakor a belső mag előre-hátra mozdul el a korongban, ezáltal ideális viszonyokat teremt a gerincre ható nyomások csigolyáról csigolyára történő átadásához.

Amennyiben a külső korongon repedések keletkeznek, a mag mozgása is nagyobb méreteket ölthet. Kialakulhat a gerincsérv, mely lényegileg a porckorong kocsonyás magjának betüremkedése a rostos gyűrű rétegeinek szakadásai közé. A kitüremkedés beszűkíti a gerinccsatornából kilépő ideggyök helyét, így az ideggyök folyamatosan irritálódik. Ennek hatására az begyullad, megduzzad, s így még szűkebb lesz a rendelkezésére álló hely, vagyis intenzívebb lesz az irritáció. A fájdalom hatására az izmok is összehúzódnak, vagyis a szervezet úgy védekezik, hogy leszűkíti az adott rész mozgathatóságát. A kitüremkedés mértékétől függően a fájdalom sugározhat derékba, farba, combba, illetve a lábszárba is.

A gerincsérvnek négy szakaszát különböztetjük meg. A második fázisban a kocsonyás magot még tartja a gyűrű. A kiszakadt porckorongsérv ellátása gyakran már sebészeti beavatkozást igényel, de az általam alkalmazott kiropraktika révén a sérv bármely fázisban nagy hatékonysággal gyógyítható.

A gerincsérv kezelésében a szakember által végzett masszázs igen hatékony, mivel egyebek között oldja a védekezésképpen bekövetkező izomfeszülést, csillapítja a fájdalmat, a Bioptron lámpás kezelések pedig kiegészítő terápiaként csökkentik a beteg testrészben kialakult gyulladást.

A kezelés maga fájdalommentes, és két részből áll: a csigolyák helyretétele előtt a kiropraktőr elvégzi az ún. lágyrész technikát és mobilizációt. Ennek keretében minden olyan technikát alkalmazhat, ami a hát izmainak fellazulását szolgálja. Ezt sajnos sok "szakember" elhanyagolja, hiszen fárasztó és időigényes. Azonban ennek lespórolása súlyos sérülésekhez vezethet!!! Az általam alkalmazott technika több ezer éves hagyományokra épül, a mongol és vietnámi mesterektől tanult ízületi kimozgatások a leghatékonyabb kezelési módszerek közé tartoznak.
Ha megtörtént az ellazítás, következik maga a manipuláció, melynek keretében a csigolyákat megkísérlik a helyes helyzetbe juttatni.

Amennyiben az izomfeszülést ezzel a komplex masszázsterápiával sikerült feloldani, csökken a gerincoszlopra nehezedő nyomás, s a keletkező vákuum képes a kiboltosult mag "visszaszippantására", mely révén a sérv nagy hatékonysággal gyógyítható, s a folyamat visszafordítható.

| vissza